Tänään täällä tuoksuu vastapaistettu saaristolaisleipä
Vuosi sitten tuttavani oli tehnyt tätä leipää, jota pääsin maistamaan. Vaikka olen aina hieman epäilevästi suhtautunut tämän tyylisiin limppuhin, niin voi kuulkaa, ei yhteen palaseen maistelut jäänyt :) Tätähän oli oitis itse leivottava, ja hyvin leipä maistui myös kotiväelle.
Leipä on jo sellaisenaan hyvää, mutta mielestäni parhainta se on graavilohen seuranaisena.
Suosittelen lämpimästi (ja ennakkoluulottomasti) kokeilemaan :)
Ja mikä olisi ihanampaa jouluviemistä kuin itse tehty leipä!
ainekset:
Vuosi sitten tuttavani oli tehnyt tätä leipää, jota pääsin maistamaan. Vaikka olen aina hieman epäilevästi suhtautunut tämän tyylisiin limppuhin, niin voi kuulkaa, ei yhteen palaseen maistelut jäänyt :) Tätähän oli oitis itse leivottava, ja hyvin leipä maistui myös kotiväelle.
Leipä on jo sellaisenaan hyvää, mutta mielestäni parhainta se on graavilohen seuranaisena.
Suosittelen lämpimästi (ja ennakkoluulottomasti) kokeilemaan :)
Ja mikä olisi ihanampaa jouluviemistä kuin itse tehty leipä!
Kustavilainen saaristolaislimppu
2–3 leipää
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
1 l vehnäjauhoja
Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota
joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi.
Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat.
Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää melko löysäksi. Anna nousta
noin tunnin ajan.
Vuoraa leivinpaperilla kaksi isoa tai kolme pienempää
suorakulman muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna nousta noin
tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut.
Ai että miten herkullista. Itsekkin piti leipoa saaristolaisleipää mutta se sitten jäi tekemättä. Ei oikein jaksa enää :D
VastaaPoistaTämä maistuu yhtä hyvälle joulun jälkeenkin leivottuna ;)
Poista