5. huhtikuuta 2013

Kakkuja juhliin

Parisen viikkoa sitten juhlittiin ystäviemme pojan nimiäisiä. Sain kunnian leipoa kakkuja ihanan pienen pojan ensimmäisiin juhliin!

Pyyntönä oli tuorejuustokakkuja, raikkaita sellaisia. Erikoisruokavaliota löytyi maidoton, gluteeniton sekä laktoositon, siinäpä mukavaa haastetta kerrakseen tällaiselle kotikokille ;) Kakkujen mauksi valittiin mansikka ja appelsiini.

Mansikkatuorejuustokakun ohje on yhdistelmä monesta eri kakusta, sillä ohjella olen kakkuja jo muutaman vuoden leiponut. Siis hyväksi havaittu ohje, joka maistuu sekä lapsille että aikuisille. 

Päätettiin, että tästä kakusta tehdään laktoositon.




Mansikkatuorejuustokakku

noin 12 palaa


Laktoositon pohja

200 g digestive keksejä
75 g sulatettua margariinia 



Täyte

5 liivatelehteä 
1/2 dl sitruunamehua
1 prk maitorahkaa 
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna 


Päällinen

4 dl mansikkaa soseutettuna
4 rkl kuumaa vettä
4 liivakehteä



Murenna keksit hienoksi * ja sekoita niiden joukkoon sulatettu rasva. Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohjalle leivinpaperi ja painele käsin keksi-rasvaseos siihen.

Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
Puserra vesi liivatteista ja sulata ne miedolla lämmöllä sitruunamehun joukkoon.
Vatkaa täyteaineet kuohukermaa lukuunottamatta sekaisin.
Lisää vielä lämmin liivateseos vatkaten ja vatkattu kermavaahto varovasti nostellen.

Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti tai yön yli.

Soseuta mansikat sauvasekoittimella.
Anna liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
Purista livatteista vesi pois ja sekoita ne kiehuvaan veteen.
Sekoita mansikkasose ja liivateseos keskenään ja kaada hyytyneen kakun päälle.
Anna hyytyä jääkaapissa jokunen tunti. 


*hyvä kikka miten keksi saa helposti murskaksi on, kun keksi laittaa paksuhkoon pakastepussiin ja painelee kaulimella keksit rikki. Rasvan voi kaataa myös suoraan pussin ja puristella massa tasaiseksi, täytyy vaan katsoa että pussi on ehjä murskaamisen jäljiltä ;)





Tästä kakusta tehtiin myös toinen versio (mikä tuossa kuvassakin on), joka ei sovellu laktoositonta ruokavaliota noudattiville. Eroa näillä kahdella kakulla on vain pohja, joka tehtiin domino-kekseistä. Dominokeksipohjaa ei kannata painella tiukasti vuoan pohjaan kiinni, voi olla hankala leikata.




Appelsiinkakusta tehtiin sitten maidoton ja gluteeniton.
Appelsiinikakun ohjeen löysin Kinuskikissalta, hieman sitä muokkailin ihan noiden "rajoitusten" vuoksi ja muutenkin omaan suuhun sopivaksi.




Maidoton ja gluteeniton appelsiinikakku


noin 12 palaa



Pohja
200 g gluteenittomia keksejä 
(käytin Semper´n vaniljapikkuleipiä)
75 g Keiju margariinia


Täyte
5 liivatetta
250 g Alpro soya Airy & Creamy -vispautuva vaahto
400 g Tofutti maustamaton soija leivite
200 g Alpro veriappelsiini ja sitruuna limetti (vaihtoehto jugurtille)
2 appelsiinin kuoriraaste
1 dl puristettua appelsiinimehua


Kiille
4 liivatetta
4 dl puristettua appelsiinimehua


Murenna keksit hienoksi * ja sekoita niiden joukkoon sulatettu rasva. Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohjalle leivinpaperi ja painele käsin keksi-rasvaseos siihen.
Pistä liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Airy & Creamy ja sekoita joukkoon Tofutti ja Alpro "jugurtit". Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuori. Lisää kuoriraaste täytteeseen. Purista appelsiineista mehu. Kuumenna mehusta 1 dl kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Jäähdyttele hetki ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.
Anna kiilteen liivatteiden liota kylmässä vedessä. Kuumenna mehusta ½ dl kiehuvaksi ja sulata liivatteet joukkoon. Yhdistä lopun mehun kanssa ja odota tarvittaessa hetki, jotta seos jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Kaada sitten täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa n. 2 tuntia ennen kakun irrottamista vuoasta.



Maultaa maidoton ei kakku eronnut hirveästi normaalista maitoversiosta, kuten kuvasta voi päätellä ;) Joten voi huolletta leipoa juhliin vaikka kaikille vieraille tämän version. Kalliinpaahan tuo Tofutti on tuorejuustoon verrattuna, joten jos kovin suuret juhlat on niin suosittelen eri kakkuja.

Niin ja sitten tuosta Tofutin saatavuudesta, eipä ollutkaan ihan helppo homma (kuten aiemmassa postauksessa jo kerroinkin). Kiersin tosiaan puolen kaupungin kaupat läpi, jossain jo sanottiin ettei sellaista ole olemassa ... Mutta sitten tuolta meidän lähikauppasta (s-market) sen löysin. Hyvä valikoima tuon kokoluokan kaupaksi, tiedän minne seuraavan kerran suunnista ensimmäiseksi ;)




En ole aikaisemmin tutustunut näin tarkaan maidottomaan ruokavalioon. Uusia tuote tuttavuuksia siis tuli! 
Varsinkin tuo Alpro soya Airy & Creamy -vispautuva vaahto oli mahtava löytö. 
Terveellinen ja herkullinen eläinperäisen kerman vaihtoehto, jossa on 45 % vähemmän rasvaa kuin kermassa. Varmasti käytän myös jatkossa!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! Kommenteista olen kiitollinen.